ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 72
[960-325-322-7]8.00€

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 72
Εκδότης: ΑΓΡΑ
Συγγραφέας: ΜΟΝΤΑΛΕ ΕΥΓΕΝΙΟΣ - MONTALE EUGENIO
Είδος: ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ
Μεταφραστής: ΑΛΙΦΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
Εξώφυλλο: ΜΑΛΑΚΟ
Σελίδες: 216
Γλώσσα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ετος έκδοσης: 1999

Παρουσίαση

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει επίσης στο Επίμετρο τα τρία δοκίμια του Μοντάλε για τον Καβάφη (και την ελληνική λογοτεχνία γενικότερα), στα οποία ο Ιταλός εκφράζει το βαθύτατο ενδιαφέρον του για τον Αλεξανδρινό ποιητή.
Η έκδοση είναι δίγλωσση, με εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις του Νίκου Αλιφέρη.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ευγένιος Μοντάλε γεννήθηκε στη Γένοβα το 1896. Νέος άρχισε να σπουδάζει μουσική αλλά γρήγορα αφοσιώθηκε στην ποίηση. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη Φλωρεντία. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου προσελήφθη ως συντάκτης της Corriere della Sera. Το 1967 ονομάστηκε ισόβιος γερουσιαστής και το 1975 βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Απεβίωσε το 1981.
Ο Μοντάλε θεωρείται σήμερα -και δικαίως- ο μεγαλύτερος ποιητής του εικοστού αιώνα. Η ποίησή του, επηρεασμένη βαθύτατα από τη μουσική, απέκτησε με τα χρόνια έναν ολοένα και πιο έντονο πεζολογικό χαρακτήρα. Τα ποιήματα του Ημερολογίου '72 χαρακτηρίζονται τόσο από αυτήν τη στροφή προς τον πεζό και καθημερινό λόγο όσο κι από το γνωμικό και σατιρικό ύφος τους. Υπάρχει άλλωστε ένας διακριτικός τόνος και μια μετρημένη έκφραση - γνωρίσματα, καθώς έχει επισημάνει ο Τέλλος Άγρας, και του Καβάφη. Χαρακτηρίζονται όμως πάνω απ' όλα από το πάντρεμα της άτεγκτης λογικής με μια μουσικότητα αλλά και μια χάρη " λυρική ", θα μπορούσες να πεις, πρωτόγνωρος συνδυασμός που συγκινεί βαθιά.

Κριτικές
Γρήγορη Εύρεση
 
Χρησιμοποιήστε όρους αναζήτησης για να βρείτε το προϊόν που ψάχνετε.
Σύνθετη Αναζήτηση
footerbanner